Duszone krewetki z warzywami i imbirem



 
 
Imbir – rozgrzewająca przyprawa przypominająca nam o nadchodzącej zimie doda dziś energii krewetkom, nas rozgrzeje, a mieszkanie napełni aromatem.
 
Składniki:

  • ok. 200 g mrożonych krewetek koktajlowych
  • 2 cm kłącza imbiru
  • 2 duże marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
  • sól, majeranek, lubczyk, tymianek, kurkuma, curry
  • 300 ml śmietany 18%
  • kasza jaglana – 0,5 – 1 szklanki
  • olej kokosowy

 
Kaszę jaglaną gotujemy w podwójnej ilości osolonej wody, aż wchłonie wodę.
 
Cebulę, czosnek, marchewkę i imbir – obieramy i myjemy.
 
Cebulę i czosnek siekamy w kostkę. Jedną marchewkę kroimy w plastry, drugą kroimy wzdłuż obieraczką do warzyw.
 
Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
 
Paprykę myjemy, wydrążamy nasiona i kroimy w nieduże kawałki.
 
W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego.
 
Gdy będzie gorący – wrzucamy krewetki, cebulę, czosnek, imbir, marchewkę, paprykę.
 
Dodajemy przyprawy i solimy.
 
Cukinię myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm. Dodajemy do rondla.
 
Dolewamy wodę. Całość dusimy pod przykryciem jeszcze ok. 30 minut.
 
Można połączyć z kaszą jaglaną w rondlu lub jeść osobno.
 
Po wyłączeniu gazu wlewamy śmietanę, dodajemy łyżkę siemienia lnianego i mieszamy.
 
Podajemy z kaszą jaglaną.
 
Smacznego !
 






- -

Komentarze

  1. Owoce morza to nie moja bajka, chociaż przepis brzmi smacznie, więc może jednak się skuszę.

    Pozdrawiam,
    Marek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje, ze sprobujesz, a jesli nie jestes fanem krewetek - mozna dac ich mniej.

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie :) uwielbiam połączenie krewetek z cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Moze wyprobujesz moj przepis.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)