Imbir – rozgrzewająca
przyprawa przypominająca nam o nadchodzącej zimie doda dziś energii krewetkom,
nas rozgrzeje, a mieszkanie napełni aromatem.
Składniki:
- ok. 200 g mrożonych krewetek koktajlowych
- 2 cm kłącza imbiru
- 2 duże marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 cukinia
- 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
- sól, majeranek, lubczyk, tymianek, kurkuma, curry
- 300 ml śmietany 18%
- kasza jaglana – 0,5 – 1 szklanki
- olej kokosowy
Cebulę i czosnek siekamy
w kostkę. Jedną marchewkę kroimy w plastry, drugą kroimy wzdłuż obieraczką do
warzyw.
Imbir ścieramy na tarce o
drobnych oczkach.
Paprykę myjemy, wydrążamy
nasiona i kroimy w nieduże kawałki.
W rondlu rozgrzewamy
niewielką ilość oleju kokosowego.
Gdy będzie gorący –
wrzucamy krewetki, cebulę, czosnek, imbir, marchewkę, paprykę.
Dodajemy przyprawy i
solimy.
Cukinię myjemy i kroimy w
plastry grubości ok. 0,5 cm. Dodajemy do rondla.
Owoce morza to nie moja bajka, chociaż przepis brzmi smacznie, więc może jednak się skuszę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Marek
Mam nadzieje, ze sprobujesz, a jesli nie jestes fanem krewetek - mozna dac ich mniej.
UsuńWygląda przepysznie :) uwielbiam połączenie krewetek z cukinią :)
OdpowiedzUsuńSuper! Moze wyprobujesz moj przepis.
OdpowiedzUsuń