Bułki drożdżowe po włosku

 




Bułki drożdżowe w wersji słonej. Z oliwkami i serem feta : )


Składniki na 9 bułek:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 750
  • 40 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


Nadzienie i posypka:

  • czarne oliwki
  • 100 g sera feta
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sezam jasny
  • 2 łyżki startego parmezanu


W misce łączymy: mąkę, pokruszone drożdże, sól, oregano, oliwę z oliwek i wodę.
Zagniatamy ciasto do połączenia składników. 

Ciasto będzie lepkie z powodu mąki pełnoziarnistej.

Formujemy kulę, miskę nakrywamy szmatką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie – dzielmy je na pół.

Na stolnicę wysypujemy trochę mąki. Rozkładamy ciasto – można je wymieszać z mąką pszenną jeśli się klei.

Pierwsze ciasto rozwałkowujemy w prostokąt.

Smarujemy 2 łyżkami koncentratu pomidorowego, wykładamy połowę oliwek i sera feta pokruszonego.

Ciasto zwijamy jak roladę.

Kroimy w kawałki grubości ok. 4 cm.

To samo robimy z druga częścią ciasta.

Blachę do pieczenia smarujemy olejem kokosowym.

Wykładamy na nią bułeczki.

Bułeczki smarujemy pędzlem z olejem kokosowym, posypujemy sezamem i startym parmezanem.

Pieczemy w piekarniku w 175 stopniach C, przez ok. 25-30 minut.

Najlepiej smakują tego samego dnia.

Smacznego !

 






- -

Komentarze

  1. na kolację lub przyjęcie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja proponuję jako dodatek do lunchu... jako starter.
    A co mnie zaskoczyło? Smakowało mi to i to nawet bardzo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super:) Przeslij zdjecie jak zrobisz swoja wersje to opublikujemy.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)