Pieczarki z kaszą kuskus, papryką, tofu i soczewicą w śmietanie






Kolejna biało-czerwona potrawka, dająca poczucie sytości dzięki zawartości białka.
Papryka dodaje aromatu, a pomidory pysznego smaku.


Składniki:
  • 1 papryka czerwona
  • 150 g tofu naturalnego
  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 0,5 szklanki kaszy kuskus
  • 2 marchewki
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 duży pomidor
  • 300 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, tymianek, curry, bazylia

Paprykę i pomidora myjemy i kroimy w dużą kostkę.

Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w grube plastry.

Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w plastry.

W rondlu zagotowujemy wodę. 

Gdy zawrze – wrzucamy do niej paprykę, pomidory, marchewki, pieczarki i pokrojone w kostkę tofu.

Chwilę gotujemy, dodajemy soczewicę, przyprawy i solimy.

W razie potrzeby – dolewamy wody, bo soczewica pochłania jej duże ilości.

Dodajemy kaszkę kuskus, gotujemy jeszcze ok. 10 minut i na koniec dolewamy śmietanę.


Całość mieszamy i wyłączamy.


Smacznego !













Komentarze