Szukaj na tym blogu

Zdrowie, witalność i dobre samopoczucie

Znajdziecie tu informacje na temat zdrowia, przyrody, medycyny naturalnej, wegetariańskie przepisy, recenzje tematycznych książek oraz artykuły dotyczące życia w harmonii ze światem. Odkryjecie także wkrótce wskazówki na temat przedmiotów pomagających w utrzymywaniu zdrowia i sprawności fizycznej.

Poruszamy kwestie żywienia wpływającego na nasz organizm. Przepisy przedstawiają nie tylko potrawy, ale są pomocne także w utrzymaniu zdrowia, sił witalnych oraz udanego samopoczucia.
Blog podzielony jest na części oznaczone etykietami - po prawej stronie pasek wyboru.
Zapraszam do obserwowania bloga oraz zapisu na newsletter : )
Żyjmy długo i zdrowo!

piątek, 19 maja 2017

Zielona fasolka szparagowa w śmietanowym sosie z kaszą jaglaną





Zielone, warzywne danie, które urozmaici codzienne menu. Kasza jaglana ma dodatkowo właściwości odkwaszające organizm.



Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej zielonej – ok. 450 g
  • 1 cukinia
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, kurkuma, gałka muszkatołowa, tymianek, majeranek
  • 300 ml śmietany 18%
  • pęczek pietruszki
  • kilka liści mlecza
  • kilka liści rukoli



W garnku zagotowujemy szklankę osolonej wody, a gdy zawrze – wrzucamy do niej kaszę jaglaną i gotujemy aż wchłonie wodę.

W międzyczasie myjemy i kroimy w plastry cukinię.

W garnku zagotowujemy wodę. Gdy zawrze – wrzucamy fasolkę i plastry cukinii.

Solimy i gotujemy bez przykrycia ok. 15-20 minut, aby woda trochę odparowała.

Odcedzamy warzywa, zostawiając trochę wody w garnku. 

Dodajemy przyprawy, śmietanę i ewentualnie solimy.

Zieleninę myjemy i siekamy. Dodajemy do warzyw.

Warzywa wykładamy na talerze i podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną.


Smacznego !














1 komentarz:

Dziękuję za komentarz