Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Potrawka z marchewki z groszkiem, tofu i spaghetti pełnoziarnistego





Smak marchewki z groszkiem na ciepło zna większość z nas z dzieciństwa. Po dołożeniu kilku składników możemy mieć gotowe całe danie obiadowe, które dostarczy nam białka roślinnego, beta karotenu oraz błonnika.


Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 opakowanie groszku mrożonego
  • 1 cebula
  • 200 g tofu naturalnego
  • 1 duża pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 3 cm kurkumy w korzeniu
  • 2 jajka na twardo
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, tymianek, lubczyk suszony, tymianek
  • oliwa z oliwek
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • makaron pełnoziarnisty spaghetti – 50 g na osobę
  • zarodki pszenne – 2 łyżki


Marchewki, pietruszkę, cebulę, czosnek i kurkumę obieramy i myjemy.

Marchewki kroimy we wstążki obieraczką do warzyw.

Pietruszkę i kurkumę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
 
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Czosnek odstawiamy na 10 minut.

W rondlu zagotowujemy wodę.

Dodajemy do niej marchewki, cebulę, groszek, pietruszkę pokruszone w kostkę tofu i kurkumę. Dusimy ok 25 minut.

W międzyczasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.

Do potrawki dodajemy pokrojone w kostkę jajka oraz przyprawy. Dusimy jeszcze ok. 10 minut. 
 
Na koniec dodajemy ugotowany makaron i mieszamy.

Wyłączamy z ognia i dodajemy jogurt naturalny, zarodki pszenne i 2 łyżki oliwy z oliwek. 
Mieszamy.

Podajemy na przykład z pomidorkami koktajlowymi lub ogórkiem kiszonym.


Smacznego :)



 

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz