Szukaj na tym blogu

niedziela, 5 marca 2017

Zapiekanka warzywna z tofu, cukinią, pomidorami i serem żółtym





Aromatyczna, wegetariańska zapiekanka zapewniająca nam porcję białka z tofu oraz witamin i karotenoidów z warzyw. Podczas przyrządzania wspaniały, kuszący zapach rozchodzi się po całym domu.


Składniki:

  • 1 cukinia – ok. 40 dkg
  • 2 pomidory
  • koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie sera tofu naturalnego – 200 g
  • 2 marchewki
  • ok. 10 oliwek czarnych
  • 1 pietruszka
  • ocet ryżowy
  • kurkuma
  • 0,4 kg pieczarek
  • przyprawa adżyka lub jeśli nie mamy: pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, tymianek, ostra papryka
  • 5-6 plastrów sera żółtego na przykrycie zapiekanki
  • sól


Czosnek obieramy, myjemy, rozgniatamy i zostawiamy na 10 minut.

Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w plastry.

Pieczarki obieramy i myjemy. Kroimy w plastry.

Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

Tofu odsączamy i kroimy w kostkę. Skrapiamy octem ryżowym.

Pomidory myjemy, obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.

Gdy wszystkie składniki mamy gotowe – możemy przystąpić do zapełniania naczynia żaroodpornego warstwami zapiekanki.

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy większość plastrów pomidora i warstwę koncentratu pomidorowego. Solimy.

Dodajemy połowę plastrów cukinii i ok. 2/3 tofu. 

Posypujemy adżyką lub przyprawami. 
 
Posypujemy czosnkiem, dodajemy warstwę pieczarek i startą pietruszkę.

Solimy i sypiemy kurkumą.

Polewamy koncentratem pomidorowym i dodajemy resztę pomidorów. 

Dodajemy startą marchewkę.

Wykładamy pozostałą cukinię, tofu i pieczarki.

Solimy i znów posypujemy niedużą ilością przypraw lub adżyki.

Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika na 180 stopni C na ok. 20 minut. 
Pieczemy pod przykryciem.

Po tym czasie otwieramy naczynie i na zapiekankę kładziemy kilka plastrów sera żółtego – aby przykrył warzywa.

Zamykamy naczynie i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut.
 

Pieczemy cały czas pod przykryciem, aby zapiekanka była soczysta, a ser nie był zbyt spieczony.

Smacznego :)















Przepis bierze udział w akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz