Ser mozzarella w plastrach z sałatą, pomidorkami koktajlowymi, rukolą i mandarynkami






Świetnie sprawdzi się na przyjęciu, uroczystej kolacji lub jak przystawka



Składniki:

  • 1 kulka sera mozzarella
  • kilka liści ciemnej sałaty: masłowa, strzępiasta
  • ok. 20 pomidorków koktajlowych
  • 2-4 plasterki cebuli
  • garść rukoli
  • 1-2 mandarynki
  • opcjonalnie: pieprz i sól do smaku
  • opcjonalnie: kilka łyżek śmietany 18%




Sałatę i rukolę myjemy i odsączamy z wody. Pomidorki myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w plastry.

Ser odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki grubości ok. ¾ cm.

Przygotowujemy duży talerz na podanie sera: wykładamy liście sałaty i rukoli, na środku kładziemy plastry mozzarelli, pod nią wkładamy plastry cebuli (aby wystawały spod sera). 
Na sałatę wrzucamy pomidorki. 

Umyć i obrać mandarynki, podzielić w cząstki. Dodać do talerza z serem i sałatami.

Można popieprzyć lub posolić wg uznania. Dodać kilka łyżeczek śmietany w kilku miejscach.

Smacznego  :)
  

Komentarze