Sałatka tofu-mandarynka-grecka




 Przedstawiam przepis na sałatkę podobną do greckiej, jednak z dodatkiem sera sojowego tofu, aby wzbogacić posiłek o białko roślinne. Zawiera także awokado – zdrowy tłuszcz.

Składniki:

  • 200 g sera tofu naturalne
  • 6 suszonych pomidorków
  • ok. 10-15 czarnych oliwek
  • 2 ogórki kiszone
  • pół awokado
  • sok z połowy cytryny
  • 1 mała lub pół dużej cebuli
  • kilka liści sałaty masłowej
  • 1 pomarańcza
  • 2 jajka na twardo
  • pieprz, sól, oregano, trawa cytrynowa
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

 
Awokado obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.

Tofu kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.

Obraną pomarańczę, suszone pomidory, ogórki kiszone, cebulę i jajka kroimy w kostkę.

Oliwki odcedzamy.

Całość składników umieszczamy w misce i przyprawiamy.

Mieszamy i polewamy oliwą z oliwek.

Smacznego :)

 

 

 



Komentarze