Zielona pasta groszkowo-serowa





Czy zieleń na talerzu musi pochodzić z sałaty lub ogórka? A może wykorzystamy dziś zielony groszek, który nada nowy smak twarożkowi? Dzięki temu nasz posiłek uzupełnimy w witaminy (między innymi wit. K), białka i węglowodany, przy niskiej kaloryczności groszku.

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego groszku – użyjemy 200 g groszku
  • 1 kostka białego sera – 250 g
  • 3 -4 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru
  • szczypiorek – 1 łodyga
  • pieprz, sól, pieprz ziołowy


200 g mrożonego groszku (pół torebki 400-450 g) gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut.

Następnie odcedzamy i studzimy.

Groszek umieszczamy w misie blendera.

Do blendera dodajemy ser, jogurt lub kefir i przyprawy. 
 
Blendujemy ok. 2-3 minuty aż składniki się połączą na jednolitą masę.

Przekładamy do miski i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Można używać do smarowania chleba, do faszerowania jajek, warzyw, jako samodzielną przekąskę.

Smacznego :)





Komentarze