Czy zieleń na talerzu
musi pochodzić z sałaty lub ogórka? A może wykorzystamy dziś zielony groszek,
który nada nowy smak twarożkowi? Dzięki temu nasz posiłek uzupełnimy w witaminy
(między innymi wit. K), białka i węglowodany, przy niskiej kaloryczności groszku.
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego groszku – użyjemy 200 g groszku
- 1 kostka białego sera – 250 g
- 3 -4 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru
- szczypiorek – 1 łodyga
- pieprz, sól, pieprz ziołowy
200 g mrożonego groszku
(pół torebki 400-450 g) gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut.
Następnie odcedzamy i
studzimy.
Groszek umieszczamy w
misie blendera.
Do blendera dodajemy
ser, jogurt lub kefir i przyprawy.
Blendujemy ok. 2-3
minuty aż składniki się połączą na jednolitą masę.
Przekładamy do miski i
posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Można używać do
smarowania chleba, do faszerowania jajek, warzyw, jako samodzielną przekąskę.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)