Szukaj na tym blogu

Zdrowie, witalność i dobre samopoczucie

Znajdziecie tu informacje na temat zdrowia, przyrody, medycyny naturalnej, wegetariańskie przepisy, recenzje tematycznych książek oraz artykuły dotyczące życia w harmonii ze światem. Odkryjecie także wkrótce wskazówki na temat przedmiotów pomagających w utrzymywaniu zdrowia i sprawności fizycznej.

Poruszamy kwestie żywienia wpływającego na nasz organizm. Przepisy przedstawiają nie tylko potrawy, ale są pomocne także w utrzymaniu zdrowia, sił witalnych oraz udanego samopoczucia.
Blog podzielony jest na części oznaczone etykietami - po prawej stronie pasek wyboru.
Zapraszam do obserwowania bloga oraz zapisu na newsletter : )
Żyjmy długo i zdrowo!

wtorek, 21 lutego 2017

Zielona pasta groszkowo-serowa





Czy zieleń na talerzu musi pochodzić z sałaty lub ogórka? A może wykorzystamy dziś zielony groszek, który nada nowy smak twarożkowi? Dzięki temu nasz posiłek uzupełnimy w witaminy (między innymi wit. K), białka i węglowodany, przy niskiej kaloryczności groszku.

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego groszku – użyjemy 200 g groszku
  • 1 kostka białego sera – 250 g
  • 3 -4 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru
  • szczypiorek – 1 łodyga
  • pieprz, sól, pieprz ziołowy


200 g mrożonego groszku (pół torebki 400-450 g) gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut.

Następnie odcedzamy i studzimy.

Groszek umieszczamy w misie blendera.

Do blendera dodajemy ser, jogurt lub kefir i przyprawy. 
 
Blendujemy ok. 2-3 minuty aż składniki się połączą na jednolitą masę.

Przekładamy do miski i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Można używać do smarowania chleba, do faszerowania jajek, warzyw, jako samodzielną przekąskę.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz