Dawka witaminy K, żelaza, magnezu,
beta karotenu oraz witaminy C. Połączenie żelaza i witaminy C pozwala na
większą absorbcję tego składnika.
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 0,75-1 szklanka makaronu pełnoziarnistego
- 150 ml śmietany 18%
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek,
- 1 duża marchewka lub 2 małe
- 1 jajko
Gotujemy makaron w lekko osolonej
wodzie.
Obieramy cebulę, myjemy i kroimy w
plastry.
Na patelni podgrzewamy przez chwilę
cebulę, czosnek i przyprawy, bez użycia tłuszczu.
Następnie na patelnię wrzucamy
szpinak.
Obieramy marchewkę, myjemy, następnie
obieraczką do warzyw kroimy w cienkie paski.
Marchewkę dodajemy do duszonego
szpinaku.
Całość dusimy ok. 15 minut.
Po 15 minutach do szpinaku dodajemy
śmietanę.
Całość dusimy jeszcze ok. 5 minut.
Odcedzamy makaron i dodajemy do
warzyw na patelni.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)