Witamina K, antyutleniacze,
sulforafan, kwas foliowy, witamina C, luteina – to tylko niektóre korzyści
płynące ze spożywania tej sałatki. Brokuł gotowany na parze zachowuje więcej
właściwości zdrowotnych, niż gotowany w wodzie.
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 marchewka
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie serka wiejskiego ziarnistego
- 2 ogórki kiszone
- 0,5 białej cebuli
- pieprz, sól, pieprz ziołowy, oregano
Brokuła dzielimy na różyczki i
myjemy.
W garnku do parowania zagotowujemy
wodę i wrzucamy na parowar marchewkę i brokuła.
Lekko solimy. Warzywa gotujemy ok.
20 minut, aż zmiękną. Po ugotowaniu studzimy.
W międzyczasie cebulę obieramy,
myjemy i kroimy w kostkę.
Ogórki kroimy w kostkę.
Dodajemy przyprawy i jogurt
naturalny.
Mieszamy.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)