Potrawka z ciecierzycy z kapustą i warzywami






Ciepłe danie na rozgrzanie zasobne w witaminę K, białko czy też karotenoidy

Składniki:

  • pół kilo kapusty: można połączyć białą i czerwoną
  • szklanka ciecierzycy
  • 2 marchewki
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • wodorost kombu - opcjonalnie
  • pieprz, sól, kurkuma, pieprz ziołowy, majeranek


Ciecierzycę zalewamy wodą na całą noc.

Następnego dnia wylewamy wodę, a ciecierzycę gotujemy ok. 1,5 godziny w nowej wodzie, aż zmięknie, dodając do niej wodorost kombu. 

Solimy pod koniec gotowania. 

Po ugotowaniu ją odcedzamy.

W międzyczasie obieramy czosnek, myjemy, rozgniatamy i zostawiamy na 10 minut.

Cebulę i marchewki obieramy i myjemy. 

Kroimy w plastry.

Kapustę myjemy i szatkujemy.

W rondlu zagotowujemy szklankę wody. 

Dodajemy do niej cebulę, czosnek, kapustę i marchewkę. 

Dodajemy ciecierzycę i przyprawiamy.

Dusimy jeszcze ok. 20 minut pod przykryciem.

Proponuję podawać z surówką z kiszonej kapusty. 
Przepis znajdziecie na moim blogu.

Smacznego :)







 

Komentarze