Szukaj na tym blogu

Zdrowie, witalność i dobre samopoczucie

Znajdziecie tu informacje na temat zdrowia, przyrody, medycyny naturalnej, wegetariańskie przepisy, recenzje tematycznych książek oraz artykuły dotyczące życia w harmonii ze światem. Odkryjecie także wkrótce wskazówki na temat przedmiotów pomagających w utrzymywaniu zdrowia i sprawności fizycznej.

Poruszamy kwestie żywienia wpływającego na nasz organizm. Przepisy przedstawiają nie tylko potrawy, ale są pomocne także w utrzymaniu zdrowia, sił witalnych oraz udanego samopoczucia.
Blog podzielony jest na części oznaczone etykietami - po prawej stronie pasek wyboru.
Zapraszam do obserwowania bloga oraz zapisu na newsletter : )
Żyjmy długo i zdrowo!

niedziela, 4 września 2016

Potrawka batatowo-pieczarkowa





Aromatyczna i sycąca potrawka obiadowa złożona z zaledwie kilku składników. Bataty jak zawsze niezawodne: smak i zapach wypełnia cały dom. Aromat batata zastępuje przyprawy i zapewnia niezapomniane doznania smakowe. Beta-karoten i śmietana zapewniają nam witaminę A.

Składniki na 2 duże porcje:

  • 2 bataty – ok. pół kilo
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,5 szklanki zielonej soczewicy
  • sól
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka sosu sojowego – Tamari
  • 1,5 cm kurkumy w korzeniu lub pół łyżeczki kurkumy mielonej


Bataty myjemy, wykrawamy uszkodzenia na skórce i kroimy w plastry ok. 1 cm grubości.

Pieczarki obieramy i myjemy. Wyrzucamy ogonki.

Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki.

Kurkumę obieramy i ścieramy na tarce.

W garnku zagotowujemy niedużą ilość wody – tyle, aby pieczarki i bataty mogły się w niej gotować, ale nie więcej niż nad ich poziom. 
Można wlać mniej wody niż warzyw, bo warzywa zmniejszą swoją objętość w trakcie gotowania.

Wody nie będziemy odcedzać, więc nie wlewajmy jej za dużo.

Wodę lekko solimy.

Gdy zawrze – wrzucamy pieczarki, bataty i soczewicę. 

Całość gotujemy pół godziny.

Po skończeniu gotowania – dodajemy śmietanę i sos tamari i mieszamy.

Najlepiej podawać w głębokich talerzach lub miseczkach.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz