Aromatyczna i sycąca potrawka
obiadowa złożona z zaledwie kilku składników. Bataty jak zawsze niezawodne:
smak i zapach wypełnia cały dom. Aromat batata zastępuje przyprawy i zapewnia
niezapomniane doznania smakowe. Beta-karoten i śmietana zapewniają nam witaminę
A.
Składniki na 2 duże porcje:
- 2 bataty – ok. pół kilo
- 0,5 kg pieczarek
- 0,5 szklanki zielonej soczewicy
- sól
- 100 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka sosu sojowego – Tamari
- 1,5 cm kurkumy w korzeniu lub pół łyżeczki kurkumy mielonej
Bataty myjemy, wykrawamy
uszkodzenia na skórce i kroimy w plastry ok. 1 cm grubości.
Pieczarki obieramy i myjemy.
Wyrzucamy ogonki.
Pieczarki kroimy na połówki lub
ćwiartki.
Kurkumę obieramy i ścieramy na
tarce.
W garnku zagotowujemy niedużą ilość
wody – tyle, aby pieczarki i bataty mogły się w niej gotować, ale nie więcej
niż nad ich poziom.
Można wlać mniej wody niż warzyw, bo warzywa zmniejszą
swoją objętość w trakcie gotowania.
Wody nie będziemy odcedzać, więc
nie wlewajmy jej za dużo.
Wodę lekko solimy.
Gdy zawrze – wrzucamy pieczarki,
bataty i soczewicę.
Całość gotujemy pół godziny.
Najlepiej podawać w głębokich
talerzach lub miseczkach.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)