Krewetki koktajlowe na woku z warzywami





Białko, witaminy z grupy B, antyutleniacze – to niektóre składniki potrawy. Prosta i aromatyczna potrawka.
 
Składniki:

  • opakowanie mrożonych krewetek koktajlowych – 200 g
  • 1 cebula biała
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 brokuł
  • 2 marchewki
  • 1 mały por
  • 1 papryka czerwona
  • 0,3 kg pieczarek
  • olej kokosowy
  • łyżka sosu sojowego
  • tymianek, majeranek, pieprz czarny, pieprz ziołowy, kurkuma, lubczyk, trawa cytrynowa, sól


Obieramy czosnek, myjemy, rozgniatamy i zostawiamy na 10 minut.

Na woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego.

Cebulę myjemy, kroimy w kostkę i razem z czosnkiem podsmażamy w woku. Dodajemy przyprawy.

Krewetki myjemy, odsączamy i wrzucamy na woka.

Całość podsmażamy ok. 10 minut.

Paprykę czerwoną i pora myjemy i kroimy w plastry. Dodajemy do woka.

W garnku zagotowujemy wodę.

Brokuł myjemy i dzielimy w różyczki.

Pieczarki i marchewki obieramy i myjemy. Kroimy w plastry.

Brokuła, marchewki i pieczarki gotujemy ok. 15 minut w garnku.

Następnie przekładamy warzywa do woka, dodajemy sos sojowy i wodę z gotowania brokuła i pieczarek, – aby warzywa mogły dusić się w woku bez przypalenia.

Całość dusimy jeszcze ok. 15 minut.

Smacznego :)
  




Komentarze