Białko, witaminy z grupy B, antyutleniacze
– to niektóre składniki potrawy. Prosta i aromatyczna potrawka.
Składniki:
- opakowanie mrożonych krewetek koktajlowych – 200 g
- 1 cebula biała
- 3 ząbki czosnku
- 1 brokuł
- 2 marchewki
- 1 mały por
- 1 papryka czerwona
- 0,3 kg pieczarek
- olej kokosowy
- łyżka sosu sojowego
- tymianek, majeranek, pieprz czarny, pieprz ziołowy, kurkuma, lubczyk, trawa cytrynowa, sól
Obieramy czosnek, myjemy,
rozgniatamy i zostawiamy na 10 minut.
Na woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju
kokosowego.
Cebulę myjemy, kroimy w kostkę i razem
z czosnkiem podsmażamy w woku. Dodajemy przyprawy.
Krewetki myjemy, odsączamy i
wrzucamy na woka.
Paprykę czerwoną i pora myjemy i
kroimy w plastry. Dodajemy do woka.
Brokuł myjemy i dzielimy w
różyczki.
Pieczarki i marchewki obieramy i
myjemy. Kroimy w plastry.
Brokuła, marchewki i pieczarki
gotujemy ok. 15 minut w garnku.
Następnie przekładamy warzywa do
woka, dodajemy sos sojowy i wodę z gotowania brokuła i pieczarek, – aby warzywa
mogły dusić się w woku bez przypalenia.
Całość dusimy jeszcze ok. 15 minut.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)