Lekkostrawna przekąska dla gości
lub kolację w rodzinnym gronie.
Składniki na duży talerz koreczków:
- paczka wykałaczek
- 20 dkg sera żółtego w kostce
- pół ogórka zielonego
- pół kostki sera typu feta
- 2-3 plastry wędzonego łososia
- ok. 12 pieczarek
- pęczek rzodkiewek
- ok. 15 oliwek czarnych
- pół papryki czerwonej
- sól
Pieczarki obieramy i gotujemy na
parze lub w wodzie ok. 20 minut. Solimy.
Ser żółty kroimy w kostkę ok. 1,5
cm.
Rzodkiewki myjemy i osuszamy.
Kroimy w grubsze plastry i lekko solimy.
Ser feta odsączamy i kroimy w
większe kostki, ser ten lubi się kruszyć podczas nakłuwania na wykałaczki, więc
zróbmy test, jaka wielkość kostki będzie odpowiednia.
Łososia kroimy w mniejsze części.
Paprykę myjemy i kroimy w kawałki.
Ogórka obieramy i kroimy w kostkę.
Lekko solimy.
Połowę oliwek kroimy na pół.
Wszystkie składniki nakłuwamy na wykałaczki
lub patyczki.
Serwujemy na talerzu.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)