Koreczki pieczarkowo-łososiowo-mieszane





Lekkostrawna przekąska dla gości lub kolację w rodzinnym gronie.

Składniki na duży talerz koreczków:

  • paczka wykałaczek
  • 20 dkg sera żółtego w kostce
  • pół ogórka zielonego
  • pół kostki sera typu feta
  • 2-3 plastry wędzonego łososia
  • ok. 12 pieczarek
  • pęczek rzodkiewek
  • ok. 15 oliwek czarnych
  • pół papryki czerwonej
  • sól


Pieczarki obieramy i gotujemy na parze lub w wodzie ok. 20 minut. Solimy.

Ser żółty kroimy w kostkę ok. 1,5 cm. 

Rzodkiewki myjemy i osuszamy. Kroimy w grubsze plastry i lekko solimy.

Ser feta odsączamy i kroimy w większe kostki, ser ten lubi się kruszyć podczas nakłuwania na wykałaczki, więc zróbmy test, jaka wielkość kostki będzie odpowiednia.

Łososia kroimy w mniejsze części.

Paprykę myjemy i kroimy w kawałki.

Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Lekko solimy.
 
Połowę oliwek kroimy na pół.

Wszystkie składniki nakłuwamy na wykałaczki lub patyczki.

Serwujemy na talerzu.

Smacznego :)





Komentarze