Kolorowe spaghetti pełnoziarniste w sosie śmietanowym o smaku pieczarkowo-paprykowym




Genialne połączenie warzyw, śmietany i sycącego makaronu to wymarzone zwieńczenie dnia pracy lub porcja energii na pozostałą część dnia.

Składniki:

  • 0,7 kg pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • pęczek szczypiorku
  • 250 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
  • 400 ml śmietany 18%
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, majeranek, tymianek, oregano, bazylia, sól


W osolonej wodzie gotujemy makaron. Odcedzamy ugotowany makaron. 

Obieramy czosnek, myjemy, rozgniatamy i zostawiamy na 10 minut.

Obieramy i myjemy pieczarki i marchewkę. 1 marchewkę kroimy w plasterki, a drugą kroimy w słupki obieraczką do warzyw.

Obieramy i myjemy cebulę. Cebulę kroimy w plastry. 
 
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry.

W rondlu zagotowujemy 2 szklanki wody lub bulionu warzywnego. 

Myjemy paprykę, wydrążamy nasiona, następnie kroimy w paski ok. 1-2 cm.

Gdy woda w rondlu się zagotuje – dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, paprykę, pieczarki i marchewkę.

Dodajemy przyprawy, dusimy 20 minut.

Dodajemy śmietanę i odcedzony makaron i dusimy jeszcze 5 minut.

Wykładamy na talerze i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


Smacznego :)




Komentarze