Genialne połączenie warzyw,
śmietany i sycącego makaronu to wymarzone zwieńczenie dnia pracy lub porcja
energii na pozostałą część dnia.
Składniki:
- 0,7 kg pieczarek
- 1 papryka czerwona
- pęczek szczypiorku
- 250 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
- 400 ml śmietany 18%
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz czarny, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, majeranek, tymianek, oregano, bazylia, sól
W osolonej wodzie gotujemy makaron.
Odcedzamy ugotowany makaron.
Obieramy czosnek, myjemy,
rozgniatamy i zostawiamy na 10 minut.
Obieramy i myjemy pieczarki i
marchewkę. 1 marchewkę kroimy w plasterki, a drugą kroimy w słupki obieraczką
do warzyw.
Obieramy i myjemy cebulę. Cebulę
kroimy w plastry.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy
w plastry.
W rondlu zagotowujemy 2 szklanki
wody lub bulionu warzywnego.
Myjemy paprykę, wydrążamy nasiona,
następnie kroimy w paski ok. 1-2 cm.
Gdy woda w rondlu się zagotuje –
dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, paprykę, pieczarki i marchewkę.
Dodajemy przyprawy, dusimy 20
minut.
Dodajemy śmietanę i odcedzony
makaron i dusimy jeszcze 5 minut.
Wykładamy na talerze i posypujemy
posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)