Doskonała jako lekki obiad, śniadanie,
kolacja czy też potrawa na przyjęcie.
Składniki:
- 250 g białej fasoli – Jaś
- 250 g ciemnej fasoli bordowej
- 250 g świeżego szpinaku w liściach
- 30-50 dkg pieczarek
- 1 czerwona papryka
- garść jasnego sezamu
- ogórki konserwowe – 1 duży lub kilka mniejszych
- olej lniany lub oliwa z oliwek
- pieprz i sól
Fasolę (oba rodzaje łączymy)
zalewamy wodą na całą noc.
Wody wlewamy 2 razy więcej niż fasoli.
Solimy pod
koniec gotowania.
Odcedzamy i studzimy.
Pieczarki obieramy ze skórek i
myjemy.
Pieczarki kroimy na pół, następnie
gotujemy je ok. 20 minut na parze lub w wodzie.
Pod koniec gotowania solimy.
Odcedzamy i studzimy.
Paprykę i szpinak myjemy. Szpinak
odsączamy.
Paprykę kroimy w kawałki ok. 1 cm.
Ogórki kroimy w plastry.
Gdy wszystkie składniki (fasola,
szpinak, papryka, pieczarki, ogórki) będą gotowe – wkładamy je do miski.
Posypujemy sezamem, solimy i pieprzymy do smaku.
Polewamy oliwą z oliwek lob olejem
lnianym.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)