Kolorowa sałatka fasolowo-szpinakowa



 
Doskonała jako lekki obiad, śniadanie, kolacja czy też potrawa na przyjęcie.

Składniki:

  • 250 g białej fasoli – Jaś
  • 250 g ciemnej fasoli bordowej
  • 250 g świeżego szpinaku w liściach
  • 30-50 dkg pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • garść jasnego sezamu
  • ogórki konserwowe – 1 duży lub kilka mniejszych
  • olej lniany lub oliwa z oliwek
  • pieprz i sól


Fasolę (oba rodzaje łączymy) zalewamy wodą na całą noc. 

Wody wlewamy 2 razy więcej niż fasoli.

Następnego dnia wylewamy wodę, gotujemy fasolę ok. 1-1,5 godziny w nowej wodzie, aż zmięknie. 

Solimy pod koniec gotowania. 

Odcedzamy i studzimy.

Pieczarki obieramy ze skórek i myjemy. 

Pieczarki kroimy na pół, następnie gotujemy je ok. 20 minut na parze lub w wodzie. 

Pod koniec gotowania solimy. Odcedzamy i studzimy.

Paprykę i szpinak myjemy. Szpinak odsączamy. 

Paprykę kroimy w kawałki ok. 1 cm.
Ogórki kroimy w plastry.
 
Gdy wszystkie składniki (fasola, szpinak, papryka, pieczarki, ogórki) będą gotowe – wkładamy je do miski. 

Posypujemy sezamem, solimy i pieprzymy do smaku.

Polewamy oliwą z oliwek lob olejem lnianym.


Smacznego :)








Komentarze