Kalafior gotowany na parze z kaszą gryczaną i sosem czosnkowym




Szybkie danie, naturalny sos czosnkowy nada bardziej wyrazisty smak kalafiorowi

 
Składniki:

  • 1 kalafior
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • pół szklanki kaszy gryczanej
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, oregano


W garnku zagotowujemy 1 szklankę wody, solimy i gotujemy w niej kaszę aż wchłonie wodę.

Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki.

Pora myjemy i kroimy w plastry.

Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w plastry.

Warzywa gotujemy na parze ok. 20 minut. 

Lekko solimy i przyprawiamy.

Obieramy czosnek, myjemy, rozgniatamy i zostawiamy na 10 minut.

Jogurt wlewamy do miseczki, dodajemy rozgnieciony w prasce czosnek, pieprz, sól, oregano i pieprz ziołowy. 

Mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut do połączenia składników.

Na talerze wykładamy kaszę, warzywa i polewamy sosem czosnkowym.


Smacznego :)



 

Komentarze