Deser śmietankowo-bananowo-jagodowy z orzechami włoskimi





Dziś propozycja dla zapracowanych, którzy chcą zjeść zdrową przekąskę w domu lub pracy.

 
Składniki na 3 deserki:

  • 200 ml śmietany 18%
  • garść wyłuskanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka maca w proszku
  • 1 banan
  • ¾ szklanki jagód


Banana obieramy i kroimy na części długości ok. 3 cm.

Każdą część kroimy wzdłuż na ćwiartki, aby powstały nam słupki.

Kawałki banana wykładamy pionowo na dno szklaneczek/słoiczków.

Banana zalewamy śmietaną.

Wrzucamy posiekane orzechy włoskie i polewany cienką warstwą śmietany.

Śmietanę posypujemy maca w proszku. 

Posypujemy grubą warstwą jagód.

Nakładamy po łyżeczce śmietany.

Można schłodzić w lodówce. 

Świetnie nadaje się na przekąskę w słoiczku poza domem.

Smacznego :)

  



Komentarze