Carpaccio z cukinii z pomidorami suszonymi






Dziś czas na surową cukinię zamarynowaną cytryną, w towarzystwie pomidorów suszonych, mandarynek i jajek. Witaminy B, C, K oraz antyoksydanty to główne zalety potrawy

Składniki na 2 porcje:

  • pół młodej cukinii
  • 4 połówki suszonych pomidorów
  • 3 jajka
  • 2 mandarynki
  • 1/3 cebuli czosnkowej
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy


Jajka gotujemy na twardo. Następnie studzimy i obieramy. Kroimy w ćwiartki.

Cukinię dokładnie myjemy.

Jeśli mamy młodą cukinię z cienką skórką – nie musimy jej obierać, tylko zjemy ze skórką.

Pół cukinii kroimy w cienkie – ok. 2 mm plastry. 

Plastry cukinii wykładamy na półmisek, skrapiamy sokiem z cytryny (ja używam pędzelka kuchennego, aby cukinie były równomiernie zamarynowane sokiem cytrynowym), pieprzymy pieprzem ziołowym i lekko solimy.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. 

Obieramy mandarynki i dzielimy w cząstki.

Pomidory kroimy w małe kawałki.

Na zamarynowaną przyprawami i cytryną cukinię wykładamy ćwiartki jajek, pomidorki suszone, cebulę i mandarynki. 

Całość solimy i pieprzymy.

Skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny.

Można podawać samodzielnie lub z chlebem.


Smacznego :)

    
 


Komentarze