Danie rozgrzewające, sycące i cieszące
wzrok.
- 1 duża cukinia
- 0,7 kg pieczarek
- 1 cebula jasna
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka kaszy gryczanej najlepiej palonej
- 1 szklanka bordowej fasoli
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- olej kokosowy
- pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek, tymianek, oregano, bazylia, sól
Fasolę zalewamy wodą na całą noc.
Następnego dnia wylewamy wodę,
gotujemy fasolę ok. 1-1,5 godziny w nowej wodzie, aż zmięknie.
Obieramy czosnek, myjemy,
rozgniatamy i zostawiamy na 10 minut. Następnie kroimy w kostkę.
Obieramy i myjemy cebulę. Kroimy w
kostkę.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę oleju
kokosowego. Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, podsmażamy.
Pieczarki obieramy i myjemy.
Zagotowujemy wodę w garnku i gotujemy w niej pieczarki w całości – chyba, że są
duże to przekrawamy je na pół. Można też ugotować na parze.
Gotujemy ok. 15 minut
i solimy.
W garnku zagotowujemy 2 szklanki
wody, solimy i gotujemy w niej kaszę aż wchłonie wodę.
Cukinię myjemy i kroimy w plastry.
Do podsmażonej cebuli i czosnku
dodajemy przyprawy i cukinię.
Pieczarki odcedzamy i dodajemy do
warzyw na patelni.
Wlewamy 2 szklanki wody lub
bulionu.
Dodajemy odcedzoną fasolę.
Dodajemy siemię lniane i gotujemy
całość jeszcze ok. 15 minut.
Jeśli mamy domowe mleczko owsiane
lub kokosowe – można dolać 1/3 szklanki.
Podawać z ugotowaną kaszą gryczaną.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)