Poza sezonem na bób
możemy go spożywać jako mrożonki. W towarzystwie białego sosu smakuje
wyśmienicie, a to kolejna dawka białka roślinnego w diecie wegetarian
Składniki na 4 nieduże
obiady:
- 1 opakowanie bobu mrożonego – ok. 450 g
- pół białej cebuli
- 200 ml śmietany 18%
- pęczek natki pietruszki
- 1 szklanka makaronu kukurydzianego
- sól, pieprz ziołowy, tymianek
Makaron gotujemy w
osolonej wodzie. Następnie odcedzamy.
Mrożony bób wrzucamy do
wrzącej, osolonej wody – bez rozmrażania – gotujemy 25 minut.
Natkę pietruszki myjemy
i siekamy drobno.
Gdy bób i makaron będą
gotowe – odcedzony makaron dodajemy do bobu i wyłączamy kuchenkę.
Do bobu z makaronem
dodajemy posiekaną natkę pietruszki i śmietanę.
Całość mieszamy i
doprawiamy pieprzem ziołowym i tymiankiem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)