Bób z makaronem kukurydzianym w sosie śmiatanowo-pietruszkowym




Poza sezonem na bób możemy go spożywać jako mrożonki. W towarzystwie białego sosu smakuje wyśmienicie, a to kolejna dawka białka roślinnego w diecie wegetarian


Składniki na 4 nieduże obiady:

  • 1 opakowanie bobu mrożonego – ok. 450 g
  • pół białej cebuli
  • 200 ml śmietany 18%
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 szklanka makaronu kukurydzianego
  • sól, pieprz ziołowy, tymianek


Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy.

Mrożony bób wrzucamy do wrzącej, osolonej wody – bez rozmrażania – gotujemy 25 minut.

Obieramy i myjemy cebulę. Kroimy w plastry i dodajemy do gotującego się bobu.

Natkę pietruszki myjemy i siekamy drobno.

Gdy bób i makaron będą gotowe – odcedzony makaron dodajemy do bobu i wyłączamy kuchenkę.

Do bobu z makaronem dodajemy posiekaną natkę pietruszki i śmietanę. 

Całość mieszamy i doprawiamy pieprzem ziołowym i tymiankiem.

Smacznego :)








Komentarze