Zapiekanka cukiniowa to
danie dla całej rodziny. Przypieczony ser doda jej smaku prawdziwej zapiekanki.
- po 1 cukinii na osobę
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 4 pomidory lub 2 ogórki zielone
- 0,3 kg sera żółtego w kostce
- 1 cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, ostra papryka, kurkuma
Cukinię umyć i wydrążyć
z niej środki. Nie wyrzucać środków, gdyż użyjemy ich do farszu.
Jeśli cukinia ma grubą
skórkę – można ją obrać.
Wkładamy do naczyń
żaroodpornych lub na blachę do pieczenia i pieczemy w piekarniku w 175
stopniach C ok. 15 minut.
W międzyczasie obieramy
i myjemy i cebulę. Cebulę kroimy w kostkę.
Myjemy i obieramy
pomidory. Kroimy w kawałki. Jeśli nie mamy pomidorów – można użyć zielonych
ogórków.
Ser ścieramy na tarce o
grubych oczkach.
Gdy kasza będzie gotowa
– dodajemy do niej pomidory, cebulę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i garść
startego sera. Mieszamy.
Cukinie wyciągamy z
piekarnika, nakładamy na nie farsz z kaszy i warzyw, posypujemy serem lub kładziemy ser w plastrach.
Wkładamy z powrotem do
piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach C.
Jeśli mamy za dużo
farszu – wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy z cukinią do piekarnika.
Dodajemy następnie na talerze obok cukinii.
Smacznego :)
Hej, a z mięskiem czegoś nie ma? :)
OdpowiedzUsuńSówka Rafał :)
Można dodać mięso mielone, ale po co ? :)
UsuńBardzo dobry przepis, dzięki Aga! Cała moja rodzina się zajadała tą cukinią.
OdpowiedzUsuńSmacznego Elu:) akurat na sezon cukiniowy. Bardzo mi milo, ze potrawa Wam smakowala:):)
OdpowiedzUsuń