Szukaj na tym blogu

Zdrowie, witalność i dobre samopoczucie

Znajdziecie tu informacje na temat zdrowia, przyrody, medycyny naturalnej, wegetariańskie przepisy, recenzje tematycznych książek oraz artykuły dotyczące życia w harmonii ze światem. Odkryjecie także wkrótce wskazówki na temat przedmiotów pomagających w utrzymywaniu zdrowia i sprawności fizycznej.

Poruszamy kwestie żywienia wpływającego na nasz organizm. Przepisy przedstawiają nie tylko potrawy, ale są pomocne także w utrzymaniu zdrowia, sił witalnych oraz udanego samopoczucia.
Blog podzielony jest na części oznaczone etykietami - po prawej stronie pasek wyboru.
Zapraszam do obserwowania bloga oraz zapisu na newsletter : )
Żyjmy długo i zdrowo!

poniedziałek, 16 stycznia 2017

Zapiekana cukinia faszerowana warzywną kaszą gryczaną





Zapiekanka cukiniowa to danie dla całej rodziny. Przypieczony ser doda jej smaku prawdziwej zapiekanki.

Składniki:

  • po 1 cukinii na osobę
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 4 pomidory lub 2 ogórki zielone
  • 0,3 kg sera żółtego w kostce
  • 1 cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, ostra papryka, kurkuma


W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody, solimy i gotujemy w niej kaszę aż wchłonie wodę. 

Cukinię umyć i wydrążyć z niej środki. Nie wyrzucać środków, gdyż użyjemy ich do farszu.
Jeśli cukinia ma grubą skórkę – można ją obrać.

Cukinie solimy, pieprzymy i posypujemy ostrą papryką. 

Wkładamy do naczyń żaroodpornych lub na blachę do pieczenia i pieczemy w piekarniku w 175 stopniach C ok. 15 minut.

W międzyczasie obieramy i myjemy i cebulę. Cebulę kroimy w kostkę.

Myjemy i obieramy pomidory. Kroimy w kawałki. Jeśli nie mamy pomidorów – można użyć zielonych ogórków.

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Gdy kasza będzie gotowa – dodajemy do niej pomidory, cebulę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i garść startego sera. Mieszamy.

Cukinie wyciągamy z piekarnika, nakładamy na nie farsz z kaszy i warzyw, posypujemy serem lub kładziemy ser w plastrach.

Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach C.

Jeśli mamy za dużo farszu – wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy z cukinią do piekarnika. Dodajemy następnie na talerze obok cukinii.
 Smacznego :)






 

  









4 komentarze:

  1. Hej, a z mięskiem czegoś nie ma? :)
    Sówka Rafał :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać mięso mielone, ale po co ? :)

      Usuń
  2. Bardzo dobry przepis, dzięki Aga! Cała moja rodzina się zajadała tą cukinią.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznego Elu:) akurat na sezon cukiniowy. Bardzo mi milo, ze potrawa Wam smakowala:):)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz