Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Szaszłyki na zimno – koreczki na przyjęcie



fot. sowkaga


Lekkostrawna przekąska, idealna na imprezę, przegryzka do alkoholu. Apetyczne i ciekawe propozycje koreczków, które łatwo wykonacie samodzielnie.

Składniki na duży talerz koreczków:

  • paczka wykałaczek, można dodać też patyczki do szaszłyków, szczególnie jeśli mamy mało gości
  • 4 płaty śledzi marynowanych w oleju
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • 20 dkg sera żółtego w kostce
  • 5-6 liści sałaty strzępiastej lub kapusty pekińskiej
  • kostka sera typu feta
  • 1 większy pomidor
  • puszka kukurydzy
  • jeśli spodziewamy się gości mięsożernych – można dodać do kilku koreczków kawałki wędzonego boczku


fot. sowkaga
Śledzie odcedzamy z oleju za pomocą papierowych ręczniczków kuchennych. Kroimy w kawałki ok. 1,5-2 cm.

Ser żółty kroimy w kostkę ok. 1,5 cm. 

Pomidorki koktajlowe myjemy i osuszamy.

Większego pomidora myjemy i kroimy w kawałki.

3 liście sałaty myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki.

Ser feta odsączamy i kroimy w większe kostki, ser ten lubi się kruszyć podczas nakłuwania na wykałaczki, więc zróbmy test jaka wielkość kostki będzie odpowiednia.

Garść kukurydzy odsączamy.

Wszystkie składniki nakłuwamy na wykałaczki lub patyczki.

Serwujemy na talerzu z liściami sałaty.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz