fot. sowkaga |
Lekkostrawna przekąska, idealna na
imprezę, przegryzka do alkoholu. Apetyczne i ciekawe propozycje koreczków,
które łatwo wykonacie samodzielnie.
Składniki na duży talerz koreczków:
- paczka wykałaczek, można dodać też patyczki do szaszłyków, szczególnie jeśli mamy mało gości
- 4 płaty śledzi marynowanych w oleju
- ok. 10 pomidorków koktajlowych
- 20 dkg sera żółtego w kostce
- 5-6 liści sałaty strzępiastej lub kapusty pekińskiej
- kostka sera typu feta
- 1 większy pomidor
- puszka kukurydzy
- jeśli spodziewamy się gości mięsożernych – można dodać do kilku koreczków kawałki wędzonego boczku
fot. sowkaga |
Śledzie odcedzamy z oleju za pomocą
papierowych ręczniczków kuchennych. Kroimy w kawałki ok. 1,5-2 cm.
Ser żółty kroimy w kostkę ok. 1,5
cm.
Pomidorki koktajlowe myjemy i
osuszamy.
Większego pomidora myjemy i kroimy
w kawałki.
3 liście sałaty myjemy, osuszamy i
kroimy w kawałki.
Ser feta odsączamy i kroimy w
większe kostki, ser ten lubi się kruszyć podczas nakłuwania na wykałaczki, więc
zróbmy test jaka wielkość kostki będzie odpowiednia.
Garść kukurydzy odsączamy.
Wszystkie składniki nakłuwamy na wykałaczki
lub patyczki.
Serwujemy na talerzu z liściami
sałaty.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)