Pieczone bataty z białą fasolą Jaś w sosie paprykowo-pomidorowym





Pieczone bataty to jedna z moich ulubionych potraw: delikatne, mięciutkie, lekko słodkie, mięsiste i zdecydowane w smaku. Piękny zapach zachęca do jedzenia. Pieczenie batatów ma tą zaletę, że nie potrzeba im tłuszczu ani oleju, nie trzeba ich nawet solić lub doprawiać.

Składniki na 3 duże obiady lub 4 małe:

  • ok. 0,8 kg batatów
  • 1 papryka czerwona
  • koncentrat pomidorowy – 15 ml
  • 1 mała, biała cebula
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, tymianek, cząber ogrodowy
  • 0,75 szklanki białej fasoli Jaś

 
Pieczenie batatów:

Polecam piec bataty w łupinach – dokładnie umyte. 

Jeśli po upieczeniu łupiny będą dla nas za twarde – wtedy łatwo można zdjąć skórkę. Ja jem w łupinach, które są bardzo aromatyczne.

Bataty dokładnie myjemy i kroimy w długie paski, grubości ok. 1-1,5 cm.

Wykładamy na kratce do pieczenia i pieczemy ok. 30-40 minut w 175 stopniach C.
 
Fasola w sosie:

Fasolę zalewamy wodą na całą noc.

Następnego dnia wylewamy wodę, gotujemy fasolę ok. 1 godziny w nowej, lekko osolonej wodzie – 1,5 szklanki, aż zmięknie.

Na patelni chwilę podsmażamy bez tłuszczu paprykę i cebulę pokrojoną w plastry.

Dolewamy koncentrat pomidorowy i dodajemy przyprawy.

Chwile dusimy całość.

Dolewany fasolę razem z wodą, w której się gotowała i całość dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.

Podajemy z pieczonymi batatami i surówką. 

U mnie – z surówką z cykorii.

Smacznego :)




 
  
  


Przepis bierze udział w akcji:

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)