Mus truskawkowy z makaronem




Lekka, prosta potrawa godna polecenia nie tylko w sezonie truskawkowym, z zimie możemy wykorzystać mrożone truskawki.

Składniki:

  • makaron spaghetti pełnoziarnisty – po garści na osobę
  • ok. 20 dkg truskawek na osobę
  • ok. 200 ml jogurtu naturalnego na osobę
  • miód


Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy.

Truskawki odszypułkowujemy i myjemy w zimnej wodzie. ¼ odkładamy, aby dodać w całości do makaronu, a ¾ przekładamy do miksera lub blendera, dodajemy 1,5 łyżki miodu i jogurt naturalny i miksujemy/blendujemy do uzyskania jednolitej masy.

Makaron nakładamy na talerze, polewamy musem truskawkowym i ozdabiamy truskawkami w całości.

Pyszne zarówno z ciepłym, jak i z zimnym makaronem.

Smacznego :)



Komentarze