Mleczko kokosowe



fot. sowkaga

Mleka roślinne są dużo zdrowsze niż krowie. Są bogate w substancje odżywcze, a przygotowane samodzielnie w domu są tanie, smaczne i nie straszą nas długą listą składników jak na mleczkach roślinnych dostępnych w sklepie.


fot. sowkaga


Składniki na litr mleczka:

  • 150 – 200 g wiórków kokosowych
  • 1 litr przegotowanej, zimnej wody
  • gaza do przecedzenia mleczka – kawałek 20*20 cm
  • opcjonalnie: laska wanilii


Przygotowujemy litr wody. 

Do miski wrzucamy wiórki kokosowe. Zalewamy je wodą z przygotowanego wcześniej litra – tak, aby wiórki były całkowicie przykryte plus pół cm nad nimi.

Zalane wiórki zostawiamy na noc, aby namoczyły się w wodzie.

fot. sowkaga
Następnego dnia wiórki przekładamy do garnka, zalewamy pozostałą z litra wodą i podgrzewany do 40 stopni. 

Łatwo to zmierzyć wsadzając palec do wody – ciało ma 36 stopni, więc woda powinna być trochę cieplejsza od nas.



Przez ok. 5 minut utrzymać wiórki w takiej temperaturze, mieszając.
Można dodać mały kawałek startej wanilii.

Wyłączyć gaz i zblendować ciepłe wiórki.

Przygotowujemy słoik 0,9 litra lub litrowy, zdejmujemy zakrętkę i przykrywamy gazą. 

fot. sowkaga
Zaciskamy otwieraczem do słoików, aby gaza się nie ześlizgnęła. Robimy nieduże wgłębienie w gazie.

Stopniowo, małymi partiami wlewamy mleczko na gazę. Uciskamy łyżką, a pozostałe za gazie wiórki odkładamy na bok. Można je później wykorzystać, ale należy przechowywać w lodówce do ok. tygodnia.



Gdy całość zostanie przecedzona przez gazę – mleczko możemy jeszcze raz przefiltrować. Ja przeważnie przecedzam tylko raz, bo lubię mleczko gęściejsze.

Mleczko przechowujemy w lodówce ok. tygodnia.

Rozwarstwianie się mleczka jest naturalnym procesem. Górną – gęstą warstwę możemy użyć jako śmietanki. Przed użyciem całość zamieszać.


fot. sowkaga
Mleczko używać jako zamiennik mleka krowiego. Świetnie nadaje się do kawy, ciast, deserów, zagęszczania sosów.


Smacznego :)


fot. sowkaga









Komentarze