Kolorowa sałatka z komosy ryżowej (quinoa) z warzywami, oliwą i jogurtem naturalnym





Sałatkowa propozycja na śniadanie lub kolację. Świeże, kolorowe warzywa to bogactwo witamin, natomiast komosa to źródło pełnowartościowego białka

Składniki:

  • pół szklanki suchej komosy ryżowej
  • pół czerwonej papryki
  • 2 ogórki kiszone
  • szczypta koperku
  • 3 jajka na twardo
  • ok. 30 cm szczypiorku
  • kurkuma, pieprz ziołowy, sól, cząber ogrodowy
  • 15-20 dkg tartego żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml jogurtu naturalnego


Zaczynamy od gotowania komosy. 

Pół szklanki komosy gotujemy w 1 szklance wody – ok. 20-30 minut. 

Komosa musi wypić wodę z garnka podwoić swoją objętość.

W międzyczasie myjemy paprykę i szczypiorek. 

Paprykę kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy.

Ogórki kroimy w kostkę.

Jajka kroimy ćwiartki i następnie ćwiartki kroimy na pół.

Paprykę, jajka, szczypiorek, ogórki, komosę, koperek oraz przyprawy umieszczamy w misce i mieszamy.

Dodajemy oliwę z oliwek i jogurt naturalny.

Całość mieszamy.

Smacznego :)


 



 

Komentarze