Jajko sadzone z czerwoną kapustą



fot. sowkaga


Tradycyjne jajko sadzone możemy urozmaicić dodając trochę kolorów do potrawy: bordowy odcień czerwonej kapusty doda daniu uroku i witamin

Składniki:

  • 1-2 jajka sadzone (na osobę)
  • 3 ziemniaki (na osobę)
  • kiszona kapusta czerwona (jeśli nie mamy – można dać białą kapustę kiszoną)
  • olej roślinny (lniany lub oliwa z oliwek) do kapusty
  • garść kiełków
  • olej kokosowy do smażenia jajek
  • pieprz czarny, sól


Obieramy ziemniaki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie ok. pół godziny.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Myjemy jajka, wbijamy do miseczki i pojedynczo wlewamy na patelnię (uważać, żeby żółtko nie rozlało się).
 
Jajka solimy, pieprzymy i smażymy ok. 5 minut na patelni – do momentu, gdy jajko się zetnie.

Kapustę siekamy, przekładamy do miski, pieprzymy, polewamy olejem lnianym lub oliwą z oliwek.

Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Robimy puree lub podajemy w całości.

Ziemniaki, jajka i kapustę nakładamy na talerze. 

Całość posypujemy kiełkami. Na zdjęciu kiełki fasolki mung.

Smacznego :)











Komentarze