fot. sowkaga |
Tradycyjne jajko sadzone możemy
urozmaicić dodając trochę kolorów do potrawy: bordowy odcień czerwonej kapusty
doda daniu uroku i witamin
Składniki:
- 1-2 jajka sadzone (na osobę)
- 3 ziemniaki (na osobę)
- kiszona kapusta czerwona (jeśli nie mamy – można dać białą kapustę kiszoną)
- olej roślinny (lniany lub oliwa z oliwek) do kapusty
- garść kiełków
- olej kokosowy do smażenia jajek
- pieprz czarny, sól
Obieramy ziemniaki, myjemy i
gotujemy w osolonej wodzie ok. pół godziny.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju
kokosowego. Myjemy jajka, wbijamy do miseczki i pojedynczo wlewamy na patelnię
(uważać, żeby żółtko nie rozlało się).
Jajka solimy, pieprzymy i smażymy
ok. 5 minut na patelni – do momentu, gdy jajko się zetnie.
Kapustę siekamy, przekładamy do
miski, pieprzymy, polewamy olejem lnianym lub oliwą z oliwek.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy.
Robimy puree lub podajemy w całości.
Ziemniaki, jajka i kapustę
nakładamy na talerze.
Całość posypujemy kiełkami. Na
zdjęciu kiełki fasolki mung.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)