Gotowana ryba z duszonymi warzywami






Najlepiej użyć ryb dzikich lub z hodowli ekologicznych

Składniki:

  • pół kilo białej kapusty
  • garść pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 duża cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • po kawałku fileta z ryby na osobę (tilapia, dorsz, łosoś, pstrąg łososiowy,...)
  • 1 cytryna
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól, kurkuma, majeranek, tymianek


Rybę myjemy, jeśli się da to wyciągamy pozostałości ości. Skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy.

Kapustę myjemy i szatkujemy.
 
Dynię, paprykę, cebulę – obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. 

Cukinię myjemy i kroimy w plastry.

Warzywa dusimy w rondlu lub garnku w 2-3 szklankach wody.

Dodajemy przyprawy i solimy. Mieszamy dokładnie całość.

Po całkowitym gotowaniu warzyw przez 20 minut – dodajemy filety rybne. Solimy je i pieprzymy.

Kładziemy na warzywa, przykrywając wodą.

Dusimy całość pod przykryciem do 20 minut.

Podawać najlepiej z ciemnym ryżem.

Smacznego :)











Komentarze