Gęsta, rozgrzewająca zupa warzywna typu minestrone



fot. sowkaga


 Idealna na jesień i zimę, rozgrzewa, na co wskazuje już sam intensywny kolor czerwieni zupy.
fot. sowkaga

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 buraki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół szklanki zielonej soczewicy
  • 6 pieczarek
  • pomidory (świeże – 3 sztuki, z puszki – 1 puszka)
  • koncentrat pomidorowy
  • olej kokosowy
  • pieprz, sól, pieprz ziołowy, majeranek, kurkuma
  • opcjonalnie – dynia (kawałek ok. 0,2 kg)


fot. sowkaga
Zaczynamy od gotowania zielonej soczewicy. Namaczamy ją w wodzie na ok. godzinę. 



Następnie wodę wylewamy, soczewicę płuczemy i gotujemy ok. pół godziny w lekko osolonej wodzie. 

Pieczarki obieramy i myjemy. Kroimy w plastry i dodajemy do gotującej się soczewicy.

Obieramy i myjemy czosnek, miażdżymy i odstawiamy na 10 minut.

W międzyczasie obieramy i myjemy: cebulę, buraki, marchewki, pietruszkę, pomidory. 

Cukinia jeśli jest mała – można pozostawić w skórce, jeśli ma twardą skórę – obrać. Myjemy łodygi selera naciowego.

fot. sowkaga
Cebulę, buraki, marchewki, seler naciowy – kroimy w plastry. Pomidorom wycinamy gniazda nasienne, pomidory kroimy w ćwiartki. 



Pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

Jeśli mamy dynię to ją obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. 

Ja dodałam dynię z pomarańczą ze słoika, który przygotowałam na jesieni do domowej spiżarni – dodałam 2 łyżki.

W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy przyprawy. Wrzucamy cebulę i czosnek, następnie resztę pokrojonych warzyw i smażymy ok. 10 minut. 

Dolewamy 1-2 szklanki wody i pół słoiczka koncentratu pomidorowego. Mieszamy.
Solimy. Całość dusimy ok. pół godziny.
fot. sowkaga



Soczewicę i pieczarki odcedzamy i dodajemy do zupy. 

Całość mieszamy.


Smacznego:)





fot. sowkaga

Komentarze