Buraki gotowane na parze z warzywami, serem żółtym i jogurtem naturalnym





Żelazo, wapń, antyutleniacze oraz witaminy i sole mineralne. Lubię spożywać jak kolację lub przekąskę po pracy. Po dodaniu do potrawy kaszy (najlepiej gryczanej) może stanowić wartościowy obiad.
 
Składniki:
  • 3 buraki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • ok. 6 pomidorków koktajlowych
  • kurkuma, sól, pieprz ziołowy
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 20 dkg tartego, żółtego sera

Obieramy czosnek, myjemy, rozgniatamy i zostawiamy na 10 minut.

Obieramy marchewkę, cebulę, buraki. Razem z selerem naciowym kroimy w cienkie plastry.

W parowarze zagotowujemy wodę.

Następnie na sito do parowania wrzucamy pokrojone i lekko posolone buraki i marchewkę.

Po ok. 10 min. duszenia – dodajemy cebulę i seler naciowy.

Posypujemy przyprawami, można dodać pomidorki koktajlowe lub dołożyć je do gotowej potrawki na surowo.

Całość dusimy jeszcze ok. 20 minut.

Po ugotowaniu – warzywa wykładamy na talerze, polewamy jogurtem i posypujemy startym serem żółtym.

Dodajemy pomidorki koktajlowe.


Smacznego :)

  
 


Komentarze