Żelazo, wapń, antyutleniacze oraz witaminy
i sole mineralne. Lubię spożywać jak kolację lub przekąskę po pracy. Po dodaniu
do potrawy kaszy (najlepiej gryczanej) może stanowić wartościowy obiad.
Składniki:
- 3 buraki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- ok. 6 pomidorków koktajlowych
- kurkuma, sól, pieprz ziołowy
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 20 dkg tartego, żółtego sera
Obieramy marchewkę, cebulę, buraki.
Razem z selerem naciowym kroimy w cienkie plastry.
W parowarze zagotowujemy wodę.
Następnie na sito do parowania
wrzucamy pokrojone i lekko posolone buraki i marchewkę.
Po ok. 10 min. duszenia – dodajemy
cebulę i seler naciowy.
Posypujemy przyprawami, można dodać
pomidorki koktajlowe lub dołożyć je do gotowej potrawki na surowo.
Całość dusimy jeszcze ok. 20 minut.
Po ugotowaniu – warzywa wykładamy
na talerze, polewamy jogurtem i posypujemy startym serem żółtym.
Dodajemy pomidorki koktajlowe.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)