fot. sowkaga |
Bataty to niski indeks glikemiczny,
ciekawy smak i karotenoidy – warto uwzględnić je w codziennej diecie
Składniki:
- 2 bataty
- 1 mała cukinia
- 30 dkg pieczarek
- 1 korzeń kurkumy świeżej – ok. 3 cm (jeśli nie mamy – można pominąć i dodać szczyptę kurkumy mielonej)
- pół cebuli
- 1 marchewka
- pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól
Wstawiamy wodę w garnku do
gotowania na parze.
Bataty obieramy, myjemy i kroimy w
plastry grubości ok. 1 cm. Obieramy i myjemy kurkumę, ścieramy na tarce.
Gdy woda w parowarze zawrze – do
sita do gotowania wrzucamy bataty z kurkumą i gotujemy 15 minut na parze.
Kurkumę połóżmy na batatach, aby nie spadła do gotującej się wody.
W międzyczasie myjemy cukinię i
kroimy w plastry.
Obieramy i myjemy cebulę. Cebulę
kroimy w plastry.
Cukinię, pieczarki, marchewkę i
cebulę wrzucamy do parowaru i gotujemy razem z batatami i kurkumą ok. 15-20 minut.
Całość posypujemy przyprawami i
solą.
Gdy warzywa będą miękkie –
przekładamy na talerze.
Warzywa nadają się także jako
przekąska w podróży – na zdjęciu w przenośnym pojemniku, który zabieram do
pracy.
Polecam z jogurtem naturalnym,
sosem pomidorowym lub sosem czosnkowym. Przepis na sos czosnkowy i pomidorowy wkrótce
na moim blogu.
Smacznego:)
Lubie babaty :) wyprobuje
OdpowiedzUsuń