Bataty z warzywami gotowane na parze



fot. sowkaga



Bataty to niski indeks glikemiczny, ciekawy smak i karotenoidy – warto uwzględnić je w codziennej diecie

Składniki:

  • 2 bataty
  • 1 mała cukinia
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 korzeń kurkumy świeżej – ok. 3 cm (jeśli nie mamy – można pominąć i dodać szczyptę kurkumy mielonej)
  • pół cebuli
  • 1 marchewka
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól


Wstawiamy wodę w garnku do gotowania na parze. 

Bataty obieramy, myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Obieramy i myjemy kurkumę, ścieramy na tarce.

Gdy woda w parowarze zawrze – do sita do gotowania wrzucamy bataty z kurkumą i gotujemy 15 minut na parze. Kurkumę połóżmy na batatach, aby nie spadła do gotującej się wody.

W międzyczasie myjemy cukinię i kroimy w plastry. 

Obieramy i myjemy pieczarki i marchewkę. Marchewkę kroimy w plasterki.

Obieramy i myjemy cebulę. Cebulę kroimy w plastry.

Cukinię, pieczarki, marchewkę i cebulę wrzucamy do parowaru i gotujemy razem z batatami i kurkumą ok. 15-20 minut.

Całość posypujemy przyprawami i solą.

Gdy warzywa będą miękkie – przekładamy na talerze. 

Warzywa nadają się także jako przekąska w podróży – na zdjęciu w przenośnym pojemniku, który zabieram do pracy.

Polecam z jogurtem naturalnym, sosem pomidorowym lub sosem czosnkowym. Przepis na sos czosnkowy i pomidorowy wkrótce na moim blogu.

Smacznego:)



 


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)