Zapiekane bakłażany możemy użyć
jako przekąskę między posiłkami lub jako danie główne dodając do nich ugotowane
ziemniaki, ryż lub kaszę z surówką
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 ząbek czosnku
- olej kokosowy
- pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól, oregano, ostra papryka
- 2 pomidory
- 1 cebula
- pół kostki sera typu feta
- pół kostki sera tofu
- 1 cytryna
- opcjonalnie: kawałek sera żółtego
Bakłażana myjemy i kroimy w plastry
grubości ok. 1-1,5 cm.
Plastry bakłażana skrapiamy sokiem
z cytryny, smarujemy olejem kokosowym, obtaczamy przyprawami (pieprz czarny,
pieprz ziołowy, sól, oregano, ostra papryka).
Wykładamy na blaszkę do pieczenia
i pieczemy w 180 stopniach C ok. 15-20 minut, aby odparowała z niego woda.
Gdy bakłażany się opiekają –
przygotowujemy resztę składników.
Pomidory myjemy i kroimy w plastry.
Ser feta i
tofu kroimy w kostkę. Tofu obtaczamy przyprawami i kropimy sokiem z cytryny.
Upieczone bakłażany wyciągamy z
piekarnika i nakładamy po plastrze pomidora, cebuli, kawałki czosnku, sera tofu
i feta. Ewentualnie dodajemy zer żółty.
Całość wkładamy do piekarnika i
zapiekamy w 180 stopniach C ok. 15-20 minut.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)