Szukaj na tym blogu

piątek, 16 grudnia 2016

Bakłażany zapiekane z serem i pomidorami






Zapiekane bakłażany możemy użyć jako przekąskę między posiłkami lub jako danie główne dodając do nich ugotowane ziemniaki, ryż lub kaszę z surówką

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 ząbek czosnku
  • olej kokosowy
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól, oregano, ostra papryka
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • pół kostki sera typu feta
  • pół kostki sera tofu
  • 1 cytryna
  • opcjonalnie: kawałek sera żółtego


Bakłażana myjemy i kroimy w plastry grubości ok. 1-1,5 cm. 

Papierowym ręcznikiem odsączamy wodę z bakłażana.

Plastry bakłażana skrapiamy sokiem z cytryny, smarujemy olejem kokosowym, obtaczamy przyprawami (pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól, oregano, ostra papryka). 

Wykładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C ok. 15-20 minut, aby odparowała z niego woda.

Gdy bakłażany się opiekają – przygotowujemy resztę składników. 

Pomidory myjemy i kroimy w plastry. 

Czosnek zgniatamy i kroimy w kostkę, cebulę obieramy i kroimy w plastry. 

Ser feta i tofu kroimy w kostkę. Tofu obtaczamy przyprawami i kropimy sokiem z cytryny.

Upieczone bakłażany wyciągamy z piekarnika i nakładamy po plastrze pomidora, cebuli, kawałki czosnku, sera tofu i feta. Ewentualnie dodajemy zer żółty.

Całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy w 180 stopniach C ok. 15-20 minut.


Smacznego :)









    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za komentarz