Bakłażan – psianka bakłażan, oberżyna





Bakłażany pochodzą z Indii, skąd rozprzestrzeniły się w inne rejony świata, między innymi do Europy. Owocem, który spożywamy jest ogromna jagoda otoczona głównie fioletową, ciemnopurpurową lub prawie czarną skórką. Niedojrzałe owoce (zielone) zawierają solaninę – trujący alkohol, która zanika w miarę dojrzewania owocu.

Zalety bakłażanów:

  • zawierają prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C
  • zawierają potas
  • niskokaloryczne
  • źródło bioflawonoidów, dzięki którym odbudowywane są tętnice, zapobiega udarowi mózgu
  • zmniejszają obrzęki
  • zmniejsza krwawienia, np. z powodu hemoroidów
  • usuwają zastój krwi rozpuszczając zakrzepniętą krew i nadmierny rozrost tkanek (guzy powstałe wskutek zastoju krwi)


Bakłażany spożywać można w postaci pieczonej, suszonej, duszonej, jako zupę czy też konserwowane.

Kobiety ciężarne powinny uważać ze spożywaniem bakłażanów – mogą spowodować poronienia.

 


Komentarze