Sałatka warzywno-makaronowa bezglutenowa







Sałatkę można zrobić na przykład, gdy zostanie nam surowa kapusta z obiadu i nie wiemy co z nią zrobić

Składniki:


  • ok. 15 czarnych oliwek
  • 3 plastry zwykłej cebuli
  • pół papryki czerwonej
  • 1 ogórek konserwowy duży lub więcej małych
  • kapusta czerwona – garść posiekanej kapusty
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • łyżka zarodków pszennych
  • makaron kukurydziany – ¾ szklanki
  • olej lniany
  • jogurt naturalny – 100 ml
  • pieprz, sól, kurkuma, pieprz ziołowy

 
Cebulę obieramy.

Myjemy: paprykę, cebulę, jajka. 

Jajka gotujemy na twardo.

W osolonej wodzie gotujemy makaron. 

Na desce do krojenia kroimy w kostkę paprykę i cebulę. Oliwki dajemy w całości lub kroimy na pół. Jajka kroimy na ósemki. Ogórki dajemy w całości, jeśli są małe lub kroimy w kostkę, jeśli są duże. Kapustę drobno siekamy.

Pokrojone składniki umieszczamy w misce, dodajemy łyżkę zarodków pszennych, szczyptę kurkumy, pieprzu ziołowego oraz soli.

Odcedzamy ugotowany makaron. Zimny makaron dodajemy do sałatki. 

Całość polewamy olejem lnianym i jogurtem naturalnym. Sałatkę mieszamy.

Sałatkę robi się szybko pomimo dość długiej listy składników. Zjeść w ciągu 2 dni.

Smacznego:)












Komentarze