Sałatkę można zrobić na przykład,
gdy zostanie nam surowa kapusta z obiadu i nie wiemy co z nią zrobić
Składniki:
- ok. 15 czarnych oliwek
- 3 plastry zwykłej cebuli
- pół papryki czerwonej
- 1 ogórek konserwowy duży lub więcej małych
- kapusta czerwona – garść posiekanej kapusty
- 2 jajka ugotowane na twardo
- łyżka zarodków pszennych
- makaron kukurydziany – ¾ szklanki
- olej lniany
- jogurt naturalny – 100 ml
- pieprz, sól, kurkuma, pieprz ziołowy
Cebulę obieramy.
Myjemy: paprykę, cebulę, jajka.
Jajka gotujemy na twardo.
W osolonej wodzie gotujemy makaron.
Na desce do krojenia kroimy w
kostkę paprykę i cebulę. Oliwki dajemy w całości lub kroimy na pół. Jajka
kroimy na ósemki. Ogórki dajemy w całości, jeśli są małe lub kroimy w kostkę,
jeśli są duże. Kapustę drobno siekamy.
Pokrojone składniki umieszczamy w
misce, dodajemy łyżkę zarodków pszennych, szczyptę kurkumy, pieprzu ziołowego
oraz soli.
Całość polewamy olejem lnianym i
jogurtem naturalnym. Sałatkę mieszamy.
Sałatkę robi się szybko pomimo dość
długiej listy składników. Zjeść w ciągu 2 dni.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)