Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 5 grudnia 2016

Sałatka awokado-oliwki-makaron-amarantus




Sałatka świetnie nadaje się na przekąskę w pracy lub poza domem. Makaron pełnoziarnisty dostarcza węglowodanów oraz błonnika

Składniki:

  • pół puszki kukurydzy
  • pół ogórka zielonego dużego
  • ok. 25 oliwek czarnych
  • pół cebuli
  • 1 szklanka makaronu małe kokardki pełnoziarnistego
  • 1 małe awokado
  • sok z pół cytryny
  • 150-200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
  • amarantus ekspandowany - garść
  • pieprz, sól


Makaron gotujemy ok. 15 minut w lekko osolonej wodzie. Przepłukujemy zimną wodą i odcedzamy.

Kukurydzę i oliwki odcedzamy. Oliwki kroimy na pół lub zostawiamy w całości.

Cebulę i ogórka obieramy i myjemy. Kroimy w kostkę.

Awokado myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.

Całość składników przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem i łączymy z jogurtem naturalnym.

Sałatkę posypujemy amarantusem. 

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz