Szukaj na tym blogu

Zdrowie, witalność i dobre samopoczucie

Znajdziecie tu informacje na temat zdrowia, przyrody, medycyny naturalnej, wegetariańskie przepisy, recenzje tematycznych książek oraz artykuły dotyczące życia w harmonii ze światem. Odkryjecie także wkrótce wskazówki na temat przedmiotów pomagających w utrzymywaniu zdrowia i sprawności fizycznej.

Poruszamy kwestie żywienia wpływającego na nasz organizm. Przepisy przedstawiają nie tylko potrawy, ale są pomocne także w utrzymaniu zdrowia, sił witalnych oraz udanego samopoczucia.
Blog podzielony jest na części oznaczone etykietami - po prawej stronie pasek wyboru.
Zapraszam do obserwowania bloga oraz zapisu na newsletter : )
Żyjmy długo i zdrowo!

poniedziałek, 14 listopada 2016

Rzeżucha

Rzeżucha - łatwa u uprawie, tania i szybka metoda na wyhodowanie rośliny wzmacniającej odporność.

fot. sowkaga
Wystarczy niecały tydzień od momentu zasiania do zbierania plonów, a już możemy cieszyć się jej smakiem i wartościami odżywczymi.

Właściwości rzeżuchy:
  • odżywia i odświeża organizm
  • pobudza przemianę materii
  • poprawia pracę nerek
  • pomaga przy dolegliwościach reumatycznych
  • zawiera witaminy: C, A, D, E, PP, witaminy z grupy B
  • zawiera olejki eteryczne
  • źródło błonnika
  • zawiera jod – wskazane dla osób z niedoczynnością tarczycy
  • działa moczopędnie
  • zawiera antyoksydanty

Ma specyficzny, ostry smak. Dodawać ją można do surówek, sałatek, jako dodatek do kanapek, obiadu.

fot. sowkaga
W domu hodować ją można na ligninie, chusteczce higienicznej, podlewając codziennie lub zraszając wodą. Powinna mieć mokre podłoże, jednak nadmiar wody należy wylać.

Przed posianiem nasiona należy przepłukać wodą.

Jedna z moich hodowli rzeżuchy, na podwójnej chusteczce higienicznej i tacce. Zdjęcia robione w kolejnych dniach:
fot. sowkaga
fot. sowkaga

fot. sowkaga




fot. sowkaga

fot. sowkaga

fot. sowkaga

fot. sowkaga

fot. sowkaga
fot. sowkaga


fot. sowkaga

fot. sowkaga

fot. sowkaga

fot. sowkaga

fot. sowkaga

fot. sowkaga



Smacznego :)


1 komentarz:

Dziękuję za komentarz