Rzeżucha

Rzeżucha - łatwa u uprawie, tania i szybka metoda na wyhodowanie rośliny wzmacniającej odporność.

fot. sowkaga
Wystarczy niecały tydzień od momentu zasiania do zbierania plonów, a już możemy cieszyć się jej smakiem i wartościami odżywczymi.

Właściwości rzeżuchy:
  • odżywia i odświeża organizm
  • pobudza przemianę materii
  • poprawia pracę nerek
  • pomaga przy dolegliwościach reumatycznych
  • zawiera witaminy: C, A, D, E, PP, witaminy z grupy B
  • zawiera olejki eteryczne
  • źródło błonnika
  • zawiera jod – wskazane dla osób z niedoczynnością tarczycy
  • działa moczopędnie
  • zawiera antyoksydanty

Ma specyficzny, ostry smak. Dodawać ją można do surówek, sałatek, jako dodatek do kanapek, obiadu.

fot. sowkaga
W domu hodować ją można na ligninie, chusteczce higienicznej, podlewając codziennie lub zraszając wodą. Powinna mieć mokre podłoże, jednak nadmiar wody należy wylać.

Przed posianiem nasiona należy przepłukać wodą.

Jedna z moich hodowli rzeżuchy, na podwójnej chusteczce higienicznej i tacce. Zdjęcia robione w kolejnych dniach:
fot. sowkaga
fot. sowkaga

fot. sowkaga




fot. sowkaga

fot. sowkaga

fot. sowkaga

fot. sowkaga

fot. sowkaga
fot. sowkaga


fot. sowkaga

fot. sowkaga

fot. sowkaga

fot. sowkaga

fot. sowkaga

fot. sowkaga



Smacznego :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)