Amarantus z warzywami i frytkami





Obiadowa propozycja dla urozmaicenia domowych posiłków. Frytki pieczone bez dodatku tłuszczu, świeża surówka, do tego duszone pieczarki, papryka oraz orzechowy smak amarantusa.
 
Składniki:

  • 1/3 szklanki amarantusa
  • 0,7 kg pieczarek
  • pół cebuli
  • 2 liście białej kapusty
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • olej kokosowy
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól, kurkuma, majeranek
  • 0,2 kg ziemniaków na osobę


Obieramy i myjemy ziemniaki, kroimy w paski.
 
Układamy na kratkowanej blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

Pieczemy bez tłuszczu ok. 40 minut, w razie potrzeby włączając termoobieg.

Zagotowujemy wodę w garnku – 2 razy więcej niż mamy amarantusa. Gdy zawrze – wrzucamy amarantus i gotujemy ok. 20 minut, aż wchłonie wodę. Pod koniec gotowania lekko solimy.

W międzyczasie pieczarki obieramy ze skórek i myjemy. Kroimy w plastry.

Cebulę myjemy, kroimy w kostkę i razem z pieczarkami podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Dodajemy przyprawy.

Kapustę myjemy i szatkujemy.
Paprykę myjemy i kroimy w kawałki.

Obieramy i myjemy marchewkę. Marchewkę kroimy w plasterki.

Do podsmażonej cebulki, czosnku i pieczarek dodajemy kapustę, paprykę i marchewkę. Dolewamy ok. szklankę wody.

Gdy amarantus będzie gotowy – dokładamy go do gotujących się warzyw.

Całość dusimy jeszcze ok. 15-20 minut. Solimy.

Gdy warzywa i ziemniaki są gotowe – wykładamy na talerze. 

Można serwować z surówką z białej kapusty – na zdjęciach.

Smacznego :)






 

  


 

Komentarze