Obiadowa propozycja dla
urozmaicenia domowych posiłków. Frytki pieczone bez dodatku tłuszczu, świeża
surówka, do tego duszone pieczarki, papryka oraz orzechowy smak amarantusa.
Składniki:
- 1/3 szklanki amarantusa
- 0,7 kg pieczarek
- pół cebuli
- 2 liście białej kapusty
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka
- olej kokosowy
- pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól, kurkuma, majeranek
- 0,2 kg ziemniaków na osobę
Obieramy i myjemy
ziemniaki, kroimy w paski.
Układamy na kratkowanej
blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Pieczemy bez tłuszczu ok.
40 minut, w razie potrzeby włączając termoobieg.
Zagotowujemy wodę w
garnku – 2 razy więcej niż mamy amarantusa. Gdy zawrze – wrzucamy amarantus i
gotujemy ok. 20 minut, aż wchłonie wodę. Pod koniec gotowania lekko solimy.
W międzyczasie
pieczarki obieramy ze skórek i myjemy. Kroimy w plastry.
Cebulę myjemy, kroimy w
kostkę i razem z pieczarkami podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Dodajemy
przyprawy.
Kapustę myjemy i
szatkujemy.
Paprykę myjemy i kroimy
w kawałki.
Obieramy i myjemy
marchewkę. Marchewkę kroimy w plasterki.
Do podsmażonej cebulki,
czosnku i pieczarek dodajemy kapustę, paprykę i marchewkę. Dolewamy ok.
szklankę wody.
Gdy amarantus będzie
gotowy – dokładamy go do gotujących się warzyw.
Całość dusimy jeszcze
ok. 15-20 minut. Solimy.
Można serwować z
surówką z białej kapusty – na zdjęciach.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)